tűzzománc, fotó, művészettörténetFOTÓ
TŰZZOMÁNC
KÉPZŐMŰVÉSZET
ÍRÁSOK a TERMÉSZETRŐL
POWERPOINT
IRODALOM
TIPPEK-TRÜKKÖK
LINKEK
Fórum
Galéria
Webáruház
E-mail: splajos@invitel.huÍRÁSOK a TERMÉSZETRŐL


Tartalomjegyzék:

1. Egy odú története
 
1. Egy odú története
  Hogyan lehet betegágyunk szélén üldögélve madárfotókat készíteni?
A bal lábamat 2003-ban, a jobbat 2006-ban amputálták. Amíg a második műtét után vártam a protézis elkészültére, hónapokig szobafogságra voltam ítélve, csak járókerettel tudtam közlekedni. Ágyam szélén ültem, és a számítógép volt minden szórakozásom.
  Egyszer csak hallom a fakopáncs jellegzetes, csattogó hangját (kvik), és már vési is tovább az előző évben elkezdett odúját, az ablakom előtt kb. két méterre.
A redőny és a függönyök segítségével gyorsan lessátort alakítottam ki, készítettem egy négy méter hosszú kioldózsinórt, gépemet állványra helyeztem, és dolgoztam tovább az interneten.
  Amikor megjött a fakopáncs, mindig előre „szólt”, tehát figyelni se nagyon kellett, s már lehetett is exponálni. Az odú elkészült, a tojó kotlani kezdett.

splajos
  Eltelt egy jó hét és megjelentek a seregélyek.
Egy heti kemény harc után kiűzték a fakopáncsot a saját maga által két évig vésett fészkéből. Kicsit konformosítottak a lakáson, tollakat és száraz fűszálakat hordtak bele, mivel a fakopáncs nem béleli fészkét, néhány forgácsot hagy csak benne.
  A történet itt még nem ért véget. A fa amelyikbe a fakopáncs az odút véste, papíreperfa volt. Ez egy közepesen kemény fafajta, sűrű lombozattal. Minden évben teljesen csonkoljuk, ezért a törzs tetején egy lazább szerkezetű fejrész alakult ki.
Egy kiadós eső után eltűntek a seregélyek. Gyanúm beigazolódott miután egy műanyag csövet (szivornya) ledugtam az odú aljára és megszívtam. Jó másfél liter, sárga színű, zavaros víz folyt ki belőle.
Az odú azóta is lakatlan, néha feltűnik egy-egy érdeklődő hajléktalan, de nem találják lakhatónak, valószínűleg most is víz van benne.
splajos
  Kíváncsi voltam, hogy mennyi munka ment itt veszendőbe, amit kizárólag a hím fakopáncs végzett, két tavaszon keresztül. A vésés ideje alatt a fa tövében vastagon állt a forgács. Ebből a halomból, csipesszel, véletlenszerűen felszedtem 500 darabot.
  A mintavétel 15 részletben történt. Az össztömeg értéke 23,5 g (analitikai mérlegen mérve). Egyetlen forgács tömege tehát átlagosan 47 mg-nak adódott. A szórás elég nagy (9,47 mg). Ezután megbecsültem, hogy a teljes odú kivéséséhez hány forgácsot kellett kivésni. Ehhez meg kellett határozni az odú teljes térfogatát.
Egy hajlékony mérőszalag segítségével megmértem az odú főbb méreteit. A mért értékek a következő ábrán láthatók.


splajos
  Az üreg lényegében két hengerből áll, az egyik 12 cm átmérőjű és 30 cm magas, a búvónyílás, pedig 4,5 cm átmérőjű és 4 cm hosszú. A teljes térfogat így 3,45 l.
  A számítást ellenőriztük is, két, 1,5 literes pillepalack vizet sikerül beletöltenünk és csak ezután kezdett kifolyni a búvónyíláson. Az egyezés kiváló, mivel a teljes térfogatból most hiányzik egy 4,5 cm átmérőjű és 16 cm magas henger térfogata (0,25 l), mivel a víz a búvónyílás alsó szintjén kezd kifolyni.
  A kísérlet után a vizet egy műanyag csővel leszívattuk!
Azt már tudjuk, hogy 500 forgácsnak 23,5 g a tömege, vajon mekkora az üregből kivésett teljes anyagé?
A papíreperfa gyorsan nő, évről évre karvastagságú ágakat növeszt. Egy még nyers és szabályos darabot kivágtam belőle, lényegében egy 7 cm átmérőjű és 21,5 cm hosszú hengert kaptam. Ennek térfogata 827 cm3 (0,827 l), tömege pedig 563 g volt. Sűrűsége tehát 0,68 g/cm3 . A kivésett anyag térfogata 3450 cm3. A teljes kivésett tömeg tehát 3450x0,68 = 2400 g. Az 500 forgács tömege 23,5 g. A 2400 g tömör anyagból tehát kerekítve 51000 darab forgácsra telik.
  Megfigyelések szerint egyetlen forgács kinyeréséhez 3-4 csapás szükséges, továbbá egy tobozból 4 perc alatt 800 csapással kibányássza az összes magot.
Ez azt jelenti, hogy percenként 200 csapásra képes. Agyrázkódást nem kap, mivel egy speciális, hidraulikus csillapító rendszerrel rendelkezik, ami megvédi a károsító hatásoktól. Az 51000 darab forgács kitermeléséhez tehát 3x51000 = 153000, 4x51000 = 204000 csapás szükséges. Percenként 200 csapással számolva ez 765, ill. 1020 percet vesz igénybe (12,75 – 17 óra).
Összegezve, megállapíthatjuk, hogy igen szorgalmas madárkák, hozzátéve még azt a tényt is, hogy számos odút félbehagynak, mire elkészül az igazi.


www.splajos.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!